Jokainen henki on arvokas | Kissanpäiväkimara: Jokainen henki on arvokas

maanantai 7. syyskuuta 2015

Jokainen henki on arvokas

Mua kuvottaa. Kuvottaa ja ahdistaa. Viime viikolla tuijotin töissä suuren osan ajasta hukkuneen syyrialaisen pojan kuvaan, sillä se oli esillä kaikkialla sosiaalisessa mediassa, jonka parissa teen tällä hetkellä töitä. Kolmevuotias poika, joka on vain yksi tuhansista uhreista. Ja silti se kuva pysyy mielessä. Enkä voi käsittää, miten kukaan voi sanoa, ettei näitä ihmisiä pitäisi auttaa.

En väitä, etteikö turvapaikanhakijat ja pakolaiset toisi mukanaan lainkaan ongelmia. En väitä, että jokainen, joka pelkää, on rasisti. En väitä, etteikö meillä olisi Suomessa omiakin, ihan maan sisäisiä ongelmia, jotka tulisi ratkaista. Mutta onhan tämä tilanne Suomessa lähtenyt aivan käsistä. Ihmisiä haukutaan puolin ja toisin. "Maahanmuuttokriitikot" on rasisteja juntteja, "suvakit" mulkkuja jotka ansaitsee tulla raiskatuksi ja ryöstetyksi maahanmuuttajien toimesta. Ihan tosi hei.

ainolanpuisto2

Jokainen ihmishenki on yhtä arvokas. Miksi kaikki sitten eivät ansaitsisi apua muodossa tai toisessa? Maahanmuuttokriitikot huutavat, ettei tänne saisi ottaa hätää kärsiviä, koska he eivät tee työtä ja kuppaavat verorahat. Jos tekevätkin töitä, he vievät suomalaisilta työpaikat. Ei saa tulla tänne, vaan pitäisi jäädä Syyriaan sotimaan, mutta millä valitset sen "isänmaan" puolen, kun taistelevia joukkoja on useita? Ei saisi jättää perhettä taakseen, mutta ei myöskään ottaa mukaan, koska on miehen syy, jos perhe menehtyy matkalla. Asiat pitäisi korjata omassa maassaan, mutta ei me sinne ainakaan mitään rahaa nyt voida lähettää! Turvapaikanhakijat raiskaavat meidän naiset ja lapset, mutta meidän on ihan ok uhkailla heitä ja toivoa heille kuolemaa. Ihan suoraan sanottuna, mä olen viime aikoina kuullut niin paljon rasistista puhetta suomalaisilta, että enemmän mä tällä hetkellä pelkään suomalaisia kuin turvapaikanhakijoita. Enkä edes itse ole niiden uhkailujen kohde.

Mitäpä jos kaikki käyttäisivät saman ajan, vaivan ja energian, joka nyt menee puolin ja toisin netissä reuhaamiseen, siihen, että tekisivät hyvää ja auttaisivat parhaaksi katsomaansa kohdetta omien resurssiensa mukaan? Jos et halua auttaa turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, auta vanhuksia, lapsia tai vaikka mielenterveyskuntoutujia. Jos taas haluat auttaa turvapaikanhakijoita, tee niin. Miksi auttamisenhalu on niin väärin? Miten se on pois keneltäkään, jos suomalainen haluaa auttaa turvapaikanhakijaa esimerkiksi lahjoittamalla vanhoja vaatteita tai rahaa tai tarjoamalla majoituksen? Mitä ketään hyödyttää se, että pelkoa ja vihaa lietsotaan levittämällä ihan täysiä valheita ja sepitelmiä turvapaikanhakijoista? Mitä ketään hyödyttää se, että toivotaan näille ihmisille kärsimystä tai luvataan tarjota kaljat kuskille, kun maahanmuuttaja jää auton alle? Jokainen turvapaikanhakija ei sitäpaitsi edes saa pakolaisstatusta. Suurin osa heistä käännytetään.

Kuten jo alussa totesin, tilanne on joka tapauksessa ongelmallinen ja vaikea. Turvapaikanhakijoissa on yhtä monenlaisia ihmisiä kuin on suomalaisiakin. Nuoria, vanhoja, miehiä, naisia, hyviä, pahoja. Mutta samat ongelmat ja vaikeudet ovat käsiteltävinä ihan jokaisessa maassa, johon turvapaikanhakijoita tulee. Vastustusta on ihan jokaisessa maassa. Fakta on, että apua tarvitaan, ja mikään valtio ei voi kantaa taakkaa yksin. Eikä sitä odotetakaan. Jokaisen valtion olisi kuitenkin tehtävä jotain. Ja me Suomessa ollaan kaikkine ongelminemmekin oikeasti rikkaita ja onnekkaita verrattuina heihin, jotka sitä apua tarvitsevat niin kipeästi, että ovat valmiita riskeeraamaan henkensä päästäkseen tänne.

6 kommenttia:

 1. Näinpä. Mää oon yrittäny jo lopettaa noiden keskustelujen lukemisen ku semmosta sontaa on taas internetti täynnä että melkee jo hävettää olla suomalainen tai ylipäätään ihminen. Onneks tänään on jo näkyny paljon kuvia lahjoitusvuorista, mikä vähän ees keventää mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en itekään enää suurinta osaa edes lue, kun se teksti mitä osa porukasta suoltaa on niin hirveetä. Onneksi tosiaan nyt alkaa nousta uutisia niistä hyvistäkin tyypeistä jotka aidosti haluaa auttaa ihmisiä!

   Poista
 2. Musta tuntuu, että tää tilanne tulee tiivistymään väkivaltaan meidän rajojen sisällä, meidän toimesta. Niin helvetin kireä tilanne puolin ja toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mäkin pelkään. Johan tuossa viikonloppuna oli joku känniääliö tunkeutunut Liedossa hätömajoitustiloihin valokuvaamaan ja uhkailemaan :(

   Poista
 3. Minä asun Münchenissä, ja minusta on ollut todella koskettavaa, miten sydämellisesti saksalaiset ovat ottaneet tänne saapuneet pakolaiset vastaan. Rautatieasemalla on ollut paljon ihmisiä toivottamassa pakolaiset tervetulleiksi kaikin tavoin, jakaneet ruokaa, vettä, leluja lapsille jne. Jotkut ihmiset ovat ajaneet omilla autoillaan Budapestiin asti hakemaan pakolaisia. Ovat siinä pakolaiset olleet riistäjäsalakuljettajien jälkeen ihmeissään, kun nämä kuskit eivät ole halunneet matkasta maksuksi senttiäkään. Olen viime päivät katsonut uutisia ihan tippa linssissä, kun olen nähnyt, miten hienoja ihmisiä täällä on.

  Toki Saksassa, etenkin itäisemmässä Saksassa, on myös uusnatseja, jotka mm. sytyttävät vastaanottokeskuksia tuleen. Onneksi he ovat kuitenkin selvästi vähemmistössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Suomessakin on lähipäivinä noussut esiin entistä enemmän se auttamisenhalu. Ihmiset lahjoittavat vaatteita, patjoja, peittoja, vievät poliisiaseman pihalla jonottaville ruokaa ja juomaa. Ja samaan aikaan osa huutaa, ettei kangaskassejakaan saisi turvapaikanhakijoille ommella, kun Suomen talous kaatuu. Tällä hetkellä Suomi tuntuu jakautuvan tosi vahvasti kahtia, ja itse ainakin olen nähnyt ihan yhtä paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Onneksi Saksassa ei olla niin tuomitsevia!

   Poista

Kiitokset niin ruusuista kuin risuistakin! Kaikki asialliset kommentit julkaistaan ja pyrin vastaamaan niihin mahdollisimman pian!