Kenkien syyshuolto ja viisi vinkkiä kenkäostoksille | Kissanpäiväkimara: Kenkien syyshuolto ja viisi vinkkiä kenkäostoksille

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kenkien syyshuolto ja viisi vinkkiä kenkäostoksille

syyskengät4

Tänään kaivoin esille suurimman osan syys- ja talvikengistäni pientä syyshuoltoa varten. Kyllä, ne on kaikki mustia nilkkureita. Mulla on pieni ongelma, en jostain syystä vain osaa ostaa muun värisiä kenkiä, sillä jokin pieni käytännöllisyyttä vaativa ääni (äiti???) mun päässäni huutaa, ettei muut värit muka sovi minkään mun laukkujen tai takkien kanssa.

Sama ääni, joka muistuttaa käytännöllisyydestä, muistuttaa myös kenkien huollosta. Siksipä mä pari koitan mahdollisimman usein pyyhkiä enimmät ravat kengistäni tullessani kotiin ja pari kertaa käyttökauden aikana puhdistan kengät perusteellisemmin rätin kanssa ja käsittelen ne suoja-aineella. Suoja-aineen jälkeen pyyhin kengät vielä kevyesti talouspaperilla. Aikaa menee useamman parin käsittelyyn ehkä puolisen tuntia, jonka jälkeen ainakin itse jätän kengät vielä pariksi tunniksi ulos, sillä toi suoja-aine on aika tymäkän hajuista. Kengät pysyy paremmassa kunnossa pidempään, ja puhdistetut, kiiltävät kengät on aina ilo silmälle. 

syyskengät3
syyskengät2

Mulla on yhteensä kuudet mustat nilkkurit, joita käytän syksyn ja talven aikana. Yhdet korolliset, sirot nilkkurit mekkojen kanssa, yhdet jykevämmät korolliset nilkkurit jotka käy melkein mihin vaan ympäri talven, yhdet matalat, pidempivartiset nilkkurit mekkojen kanssa syksyyn ja kahdet "muhkummat" talvinilkkurit, joilla pärjää hangessakin.

syyskengät5

Uusimpana tulokkaana ostin tällä viikolla Stokkalta Globalin matalat, brogue-kuvioidut nilkkurit, jotka on vähän siromman malliset ja niissä on pitävä, kuvioitu pohja sekä vähän vuorta, niin tarkenee aina paremmin. Sovitin näitä myös tummanruskeina, ja vaikka tykkäsin niistäkin kovasti, niin kiikutin silti kassalle mustat, koska käytännöllisyys. Nää uusimmat on itseasiassa aika täydellinen esimerkki siitä, mitä haen kenkäostoksilla:

syyskengät1

1. Ne on aitoa nahkaa. Aito nahka on mun makuun aina kivempi materiaali kuin hengittämätön keinonahka, joka ei tunnu kestävän pienimpiäkään naarmuja.

2. Niissä on kunnolla kuvioitu, joustava pohja. Koska mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin muuten ihanat kengät, joissa on tasainen, kova ja liukas pohja. Kuka ihme niillä pysyy Suomen oloissa pystyssä??

3. Niissä on vetoketjut sivuilla. Nauhakengät on hitaammat, kuin kengät jotka voi vain työntää jalkaan. Ja vielä hitaammat ne on silloin, jos kengissä on vartta vähänkin enemmän niin, että nauhoja joutuu availemaan ja kiristelemään pidemmältä matkaa joka kerta, kun niitä riisuu tai pukee. Varsinkin, jos tiedossa on päiviä, jolloin kenkiä venkslataan jalkaan ja pois moneen kertaan, vetoketjulliset kengät on pop.

4. Niissä on vuori. Vuorin ei tarvitse olla paksu eikä pörröinen, mutta jotain edes jalan ja nahan väliin, kiitos, niin tarkenee jo paljon paremmin pakkasellakin!

5. Ne on monikäyttöiset. Mä pyrin aina siihen, että ostamani kengät sopii niin housujen kuin hameiden kanssa ja istuvat mahdollisimman moneen tyyliin. Jos maksan kengistä satasen tai enemmänkin, niin kyllä mä haluan niitä sitten käyttääkin paljon! Plussaa myös siitä, jos kengät on niin sanotusti ajattomat tyyliltään, ettei seuraavana talvena tunnu typerältä, kun oma maku ja trendit onkin muuttuneet.

Millaisia kenkiä te suositte kylmällä säällä?

6 kommenttia:

 1. Äh pitäisi niin tehdä sama homma omille kengille, mutta kun laiskottaa! :D Minä käytän talvella pahimmilla pakkasilla UGGeja ja muita superlämpimiä kenkiä, sillä muuten palellun! Lisäksi löytyy nilkkureita ja parit saappaat, mutta niitäkin pitäisi jo päivittää... Uudet syysnilkkurit taidankin ostaa ensi viikonloppuna Pukumiehen omistajapäiviltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullakin on vielä ne pahimpien pakkasten kengät käsittelemättä, kun nyt ne on vielä jossain kaappien perukoilla tai varastossa. Ne onkin näitä paljon lämpimämmät, ja mahtuu mukaan villasukkaakin. Mutta onneksi tuo käsittely on loppujen lopuksi tosi nopea homma, niin laiskempikin jaksaa ;) Ja onhan tässä vielä pahimpiin kurakeleihin aikaa... :)

   Poista
 2. Hyvä postaus! Olin vähän aikaa kenkäkaupassa töissä ja siellä kyllä aukeni silmät kenkien hoidolle, ite oon ollu aina niin laiska huoltamaan popojani. Wolylla on muuten sellasta Natura-waterstopperia jota voi suihkuttaa myös sisätiloissa ja se tuoksuu oikeasti hyvältä eikä haittaa vaikka pääsee iholle :) Käsittääkseni se on ihan yhtä tehokasta kuin nuo tymäkämmät aineetkin. Se myös kosteuttaa nahkakenkiä, kun monet muut tuppaa kuivattamaan jatkuvassa käytössä ellei käytä erillisiä hoitovoiteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä testata tuota joskus, kiitos vinkistä! :) Meillä on aiemmin ollut käytössä myös sellainen sienellä levitettävä suoja-aine, joka ei myöskään haise, en vaan nyt sitä yhtäkkiä löytänyt mistään.

   Poista
 3. Mulla on lähinnä käytössä nilkkureita ja saappaita talvisin, unohtamatta lenkkareita (talvilenkkarit <3). Kenkien hoito on oikeasti tärkeää, jos haluaa pitää kengät useamman vuoden käytössä. Kummiskin tää pk-seudun talvi on vetinen/räntäinen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja täällä pohjoisessakin sitä loskaa, jäätä ja tiesuolaa riittää! Ihan mitkä tahansa lirpakkeet ei näitä oloja kestäkään.

   Poista

Kiitokset niin ruusuista kuin risuistakin! Kaikki asialliset kommentit julkaistaan ja pyrin vastaamaan niihin mahdollisimman pian!