PARERE -- Minnaleena Jaakkola | Kissanpäiväkimara: PARERE -- Minnaleena Jaakkola

torstai 30. kesäkuuta 2016

PARERE -- Minnaleena Jaakkola

detail1

Sain kesäkuun alussa kutsun Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin järjestämään KOE16-muotinäytökseen. Yksi suunnittelijoista, 24-vuotias Minnaleena Jaakkola, esitteli näytöksessä oman opinnäytetyönä tekemänsä plussakokoisten naisten kevät- ja kesävaatemalliston, joka kantaa nimeä PARERE. Ennen näytöksen alkua me istuttiin Minnaleenan kanssa juttelemaan mallistosta ja pluskokoisesta muodista ylipäätään.


Aiemmin 12 vuoden ajan musiikkia opiskellut Minnaleena ei alunperin suunnitellut lainkaan muotisuunnittelijan uraa. Kuvataidelukiossa omasta ulkonäöstä tuli kuitenkin pikkuhiljaa osa itseilmaisua ja oma taiteenlajinsa, ja niinpä hän päätyikin hakemaan Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituuttiin. Nyt Minnaleenalla on selkeä visio siitä, että hän haluaa tehdä nimenomaan kaupallisen sektorin pluskoon muotia. Hän on aiemmin ollut suunnittelijaharjoittelussa muun muassa Seppälässä.

NORA ANU1NEEA1

PARERE-mallistossa Minnaleena leikittelee epätavallisilla materiaaleilla ja printeillä. Materiaaleissa on käytetty esimerkiksi muovia, ja monissa vaatteissa toistuva folioprintti on itsesasiassa saanut kuvionsa raskausarvista. Inspiraatiota on haettu esimerkiksi japanilaisen taiteilija Yayoi Kusaman Narcissus Garden -installaatiosta. Mallistossa Minnaleena on halunnut korostaa sitä, että pluskoon muodin ei tarvitse noudattaa mitään tiettyjä sääntöjä, eikä estetiikan tarvitse poiketa standardikoon muodista, kunhan leikkaukset ja saumat ovat kunnossa.

Mä itse tykkäsin tästä mallistosta tosi paljon. Vaatteet istuu mallien päälle kauniisti, ja asut ovat rohkeita ilman, että koko ajan alleviivattaisiin sitä, että nyt lavalla muuten kävelee pluskokoinen malli. Tätä alleviivausta Minnaleena itsekin halusi välttää. Mun omia suosikkeja olivat nuo tumma shortsiasu läpikuultavalla yläosalla ja simppeli, vaalea asu culottes-housuilla. Mallistossa käytetty printti on mun mielestä tosi kaunis, vaikka raskausarpia yleensä pidetään tosi rumina.

REETTA1MILLA1

Yksi tärkeistä pointeista Minnaleenan opinnäytetyössä on se, että tuodaan esille se, miksi pluskoon muoti maksaa enemmän, kuin "standardikokoinen". Isoja kaavoja ja paloja on raskasta käsitellä, kaarevien saumojen ompelu vaatii enemmän  ammattitaitoa, työtunteja ja materiaaleja kuluu enemmän. Mutta toisaalta pluskokoiset naiset ovat yhä vain kasvava markkinaryhmä, joka kaikesta huolimatta tarvitsee ja haluaa kauniita vaatteita, joten miksi tätä markkinaa ei hyödynnettäisi? Asiakkaille tulisi Minnaleenan mukaan avata tuotantoprosessia paljon nykyistä enemmän ihan kaikenkokoisia vaatteita myydessä, jotta asiakkaat ymmärtäisivät tarkalleen, mistä he maksavat. Minnaleenan opinnäytetyöhön voi tutustua tarkemmin täällä.

detail7


Design: MEJ
Photo: Venla Laksola 
Makeup: Mari Lehto + team, sponsored by Mschic 
Hair: Jere Oliver Tienhaara + team, sponsored by Wella

Kaikenkaikkiaan tää oli ihan mahtava kokemus! Minnaleena on ihan mielettömän taitava tyyppi, ja hänellä on ihan selkeästi näkemystä tälle alalle! Mielenkiinnolla jään seuraamaan Minnaleenan uraa ja varmasti vielä joskus tuun teettämään jonkun vaatteen hänellä ihan tarkalleen omien mittojeni mukaan.

PARERE1


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset niin ruusuista kuin risuistakin! Kaikki asialliset kommentit julkaistaan ja pyrin vastaamaan niihin mahdollisimman pian!